βιογραφικό

Το ιδιαίτερο χρώμα και η προσαρμοστικότητα της φωνής του υποστηρίζουν διαφορετικά είδη τραγουδιού στα οποία και βάζει τη δική του σφραγίδα και ερμηνεία-από το κλασσικό και μοντέρνο ρεπερτόριο στα αφροαμερικάνικα σπιρίτσουαλς και τη τζαζ  και από τα Art Songs στο δημοτικό τραγούδι και τη διεθνή φόλκ.

Είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (B.A in Music), του Αττικού Ωδείου (Δίπλωμα Μονωδίας) και του Longy School of Music της Βοστώνης από το οποίο απέκτησε Master of Music in Vocal Performance ως υπότροφος Fulbright σπουδάζοντας παράλληλα  Όπερα και Υποκριτική. Δάσκαλοί του οι Δημήτρης Δίωνας-Αρύβας, Μαρία Σκαρλάτου, Robert Honeysucker,Donna Roll.

Mέσα από  ατομικά ρεσιτάλ, δρώμενα και θεατρικές παραγωγές  και με σημαντικές συνεργασίες από όλο τον κόσμο έχει παρουσιάσει ποικίλα projects στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, ρώσικα, γιαπωνέζικα, εβραϊκά και φυσικά στη μητρική του γλώσσα προωθώντας το ελληνικό τραγούδι στο εξωτερικό σε όλο του το φάσμα  παρουσιάζοντας θεματικές παραστάσεις ειδικά προσαρμοσμένες για το κοινό της κάθε χώρας.

 ‘Εχει ερμηνεύσει ρόλους στις όπερες “Die Zauberfloete”,(Mozart), “Il Tabarro” (Puccini) και “Εl Barberillo De Lavapies” του Barbieri το οποίο ανέβηκε στο Jarvis Theatre στη Νάπα της Καλιφόρνια (Φεστιβάλ Ισπανικής Οπερέτας)  και προβλήθηκε από το PBS. Παρόλα αυτά όρισε το προσωπικό του στίγμα τραγουδώντας τραγούδια εκτός κλασικού ρεπερτορίου παρουσιάζοντας θεματικά projects με τραγούδια από φαινομενικά ετερόκλητα είδη μουσικής.

Έχει τραγουδήσει κύκλους κλασικών τραγουδιών όπως “La Bestiaire” (Poulenc), “Michelangelo Lieder” (Wolf), “Eλληνικές μελωδίες” του Ravel, “Chansons de Don Quichotte” (Ibert)  Lieder και Art Songs των Schubert, Schumann, Beethoven, Berg, Mahler, Swanson, Rachmaninov, Δημήτρη Τερζάκη μεταξύ άλλων αλλά και τραγούδια συνθετών όπως Jacques Brel, Serge Lama, Cole Porter, George Gershwin, Thelonious Monk, Elvis Presley, Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Τάσου Καρακατσάνη  και πολλών άλλων.

Παράλληλα με τους μουσικούς χώρους έχει εμφανιστεί σε δεκάδες εκκλησίες όλων των δογμάτων με κλασσικό, αναγεννησιακό, σύγχρονο και γκόσπελ ρεπερτόριο.

Το 2005 ιδρύει το σύνολο Ensemble Trident μαζί με τη σοπράνο Μαρία Γεωργακαράκου και τον λαουτίστα Richard Maloney, με το οποίο περιοδεύει στη Μασσαχουσσέτη, το Maine και το New Hampshire με το πρόγραμμα “Graecia Magna “ και ηχογραφεί για το ραδιόφωνο ένα πρόγραμμα με Βυζαντινούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια το οποίο τυχαίνει θερμής υποδοχής. Συμμετέχει στο Φεστιβάλ Παλιάς Μουσικής και Ερμηνείας So.Hi.P. (2006) και εμφανίζεται σε δεκάδες χώρους όπως Tennessee Williams Theater, The Pickman Hall, T. Eliot Library (Harvard University), M.I.T., Brandeis University, King’s Chapel, The Hellenic Cultural Center of Watertown, The Center For The Arts in Natick μεταξύ άλλων, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές από κοινό και κριτικούς. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία φιλοξενεί το εγχείρημα μέσα σε ελληνορθόδοξους  ναούς!

Περιοδεύει με ποικίλο ρεπερτόριο σε 7 πολιτείες των ΗΠΑ. Ατομικά ρεσιτάλ και παραστάσεις όπως “My Hellenic Soul”, («Η Ελληνική μου Ψυχή»), Eternal Greece of Mine και “Immortality-songs with the poetry of Nikos Gatsos («Αθανασία») 2006, η οποία φιλοξενήθηκε στο American Repertory Theater (A.R.T) σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.

Η αγάπη κι ο σεβασμός του Παναγιώτη Τερζάκη για τα γκόσπελ και τα αφροαμερικάνικα σπιρίτσουαλς ξεκινά από την παιδική του ηλικία, μέρος των ακουσμάτων του. Από το 2004 έως και σήμερα ο Παναγιώτης έχει εμφανιστεί σε δεκάδες εκκλησίες και συναυλίες στις Η.Π.Α. (σε περισσότερες από 50 εκκλησίες όλων των δογμάτων, στη Ροτόντα του Κοινοβουλίου της Μασαχουσέτης και αλλού και με σημαντικούς εκπροσώπους του είδους) αλλά και στην Ελλάδα.

Από τον Δεκέμβριο του 2006 ξεκινά εμφανίσεις και στην Ελλάδα όπου δίνει σειρά συναυλιών και θεματικών projects (Μικρο-Χώρος Τέχνης «Ειλισσός», Αμερικάνικο Κολλέγιο Café Αλάβαστρον, Μουσείο Ηρακλειδών,  Βουλευτικό Ναυπλίου, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και αλλού) ενώ ερμήνευσε το ρόλο του Αγαμέμνονα στις «Τρωάδες» του Σενέκα σε σκηνοθεσία Φίλιππου Σοφιανού (2007). Η ενασχόλησή του με το θέατρο και την υποκριτική τον οδηγεί σε μια συμμετοχή στη σειρά του ALPHA «Αληθινοί Έρωτες» σε σκηνοθεσία Στρατούλας Θεοδωράτου. (2008)

Το πρώτο του άλμπουμ με ελληνικά δημοτικά τραγούδια μέσα από ένα νέο αφαιρετικό πρίσμα και τον γενικό τίτλο “Far Away Land” κυκλοφορεί το 2009 απόρροια των εμφανίσεών του στην Αμερική. Απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και συμπεριλήφθηκε στο Top-100 των World Music Charts της εταιρείας διανομής στην Αμερική βάσει πωλήσεων σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ιαπωνία και Αυστραλία.

Η δουλειά αυτή στέκεται αφορμή για να ηχογραφήσει για τον Ιταλό παραγωγό Otto Menardi.

Το Δεκέμβριο του 2009 ταξιδεύει στη Σκύρο και ερμηνεύει το βασικό θέμα στο δρώμενο ήχου και εικόνας «Σκύρος: χθές και σήμερα» σε πρωτότυπη μουσική του Victor (Victor Berkan).

Τον Ιούνιο του 2010 ταξιδεύει στην Κίνα με το Χοροθέατρο Ροές της Σοφίας Σπυράτου. Στην «Ηχώ του ζωντανού μύθου» -ένα ψηφιδωτό, όπου εντάσσονται εικόνες και χρώματα, που παρακολουθούν το πέρασμα από την Αρχαιότητα και το Βυζάντιο, στη νεότερη και τη σύγχρονη Ελλάδα-ο  Π. Τερζάκης τραγούδησε βυζαντινούς ύμνους, δημοτικά τραγούδια και αρχαία επιγράμματα.

Το 2010 και 2011 συνεργάστηκε αποκλειστικά με το Café Αλάβαστρον στη Αθήνα παρουσιάζοντας τα  projects: “American Stories” (jazz,blues,musical και swing αμερικάνικες μελωδίες), «Ξύπνα! Σ’αγαπώ!», (μουσική ποιητική από το διεθνές ρεπερτόριο) «Ζητάτε να σας πώ» (μία και μοναδική εμφάνιση με τον Παναγιώτη στην κιθάρα να μας τραγουδά τα αγαπημένα του τραγούδια), και «Μόνο γι’απόψε» με την ηθοποιό Κερασία Σαμαρά. Με την Κ. Σαμαρά εμφανίζεται ως γκεστ και στην παράσταση της Αθηνάς Παππά «Πεινάει κανείς;» στο Ίδρυμα Μ.Κακογιάννη τον Φλεβάρη του 2011.

Στις 8 Ιουνίου εμφανίστηκε στο Βουλευτικό Ναυπλίου σε ένα ρεσιτάλ με τον τίτλο Flying Highμε επιλογές από άριες, lieder και Broadway themes κλασσικού και μοντέρνου ρεπερτορίου με την αφροαμερικανή μέτζο σοπράνο Μονιφα Χάρις η οποία ήρθε στην Ελλάδα αποκλειστικά για αυτή την εμφάνιση και τον πιανίστα Δ. Βεζύρογλου το οποίο απέσπασε πολύ θετικές κριτικές από τον τοπικό Τύπο και το κοινό. Το δρώμενο «Μαύρο μου χελιδόνι» σε συνεργασία με τη Μονίφα Χάρρις και την παραμυθού Εύη Γεροκώστα προπομπός της παράστασης που θα ανέβει σε θεατρικούς χώρους το 2012 παρουσιάζεται τον ίδιο μήνα στην Αθήνα.

Τον Φεβρουάριο του 2012 κυκλοφόρησε σε 7 χώρες το  αγγλόφωνο EP “FREE”, ένα Avant Americana fusion και περιλαμβάνει εκτός των άλλων νέες εκτελέσεις τριών κλασσικών Αμερικάνικων τραγουδιών των Sam Cooke, John Denver και Trent Reznor– για πρώτη φορά από Έλληνα τραγουδιστή! Το ομώνυμο κομμάτι είναι και η πρώτη σύνθεση του Παναγιώτη (στίχοι-μουσική). Το album έφτασε στο Νο.7 των new age itunes Charts, Greece ενώ το cover “Country Roads, Take Me Home” σημείωσε χιλιάδες streamings και downloads σε Ευρώπη και Αμερική.

Το 2012 συνεργάζεται με το Χώρο Τέχνης Ασωμάτων στο Θησείο και παρουσιάζει τρία μοναδικά projects. Τον Απρίλιο με τον Δημήτρη Βεζύρογλου στο πιάνο και τον ηθοποιό Γιάννη Τσουρουνάκη στην αφήγηση το θεατρικό ρεσιτάλ «Είμαι εγώ, Κύριε» με θέμα το Θείο Πάθος. (Βυζαντινοί ύμνοι, lieder & Art songs, σπιρίτσουαλς). Τον Οκτώβρη και Νοέμβρη τα «Τραγούδια Συλλογικής Μνήμης»- ένα αφιέρωμα στους ποιητές της ήττας σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη με τον σπουδαίο συνεργάτη του Μίκη, τον συνθέτη Τάσο Καρακατσάνη στις μεταγραφές και στη συνοδεία πιάνου και τέλος τη μουσική παράσταση «Μαύρο μου χελιδόνι» με την παραμυθού Εύη Γεροκώστα- ένα σμίξιμο της ελληνικής, ινδιάνικης και αφρο-αμερικάνικης παράδοσης. Συμπράττει η Καλλιόπη Κοπανίτσα στη σκηνογραφία. Και οι τρεις παρουσιάσεις στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία και απέσπασαν θετικές κριτικές. Η παράσταση συνεχίστηκε στο θέατρο ELIART τον Μάιο του 2013 ανανεωμένη και με τον σολίστα Περικλή Τιμπλαλέξη στο βιολί.

Την περίοδο 2012-13 συνεργάζεται στο θέατρο με τον Τάσο Καρακατσάνη όπου και ερμηνεύει σε μουσική του τα τραγούδια της παράστασης «Τι κοιτάτε,ρε;» του Χρήστου Συριώτη σε σκηνοθεσία Άρτεμης Αποστολοπούλου.

Tον χειμώνα 2013-14 η μουσική του Παναγιώτη ακούστηκε  στο θέατρο ΠΡΟΒΑ στην παράσταση «Πλύση Εγκεφάλου» του John Wainwright σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα.

Τον Ιανουάριο του 2014 ο Παναγιώτης Τερζάκης τραγουδά στο αφιέρωμα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στον συνθέτη Mauricio Kagel. Μια ειδικά προετοιμασμένη σύνθεση από αντιπροσωπευτικά έργα του Κάγκελ, από όλες τις περιόδους της δημιουργίας του σε ένα μαραθώνιο project τεσσεράμισι ωρών υπό την καθοδήγηση του μουσικολόγου Ανάργυρου Δενιόζου.

Το Πάσχα εμφανίστηκε στο Gazarte  σε ένα μουσικό project εμπνευσμένο από τη Μεγάλη Εβδομάδα με τους Κάτια Πάσχου, Μαρησία Παπαλεξίου και Απόστολο Παληό με μουσικές «ντυμένες» με θρησκευτικά κείμενα και κλασικά έργα μεγάλων μουσικών, βυζαντινούς ύμνους και γκόσπελ.

Το καλοκαίρι του 2014 το «Μαύρο μου χελιδόνι» με την τέταρτη unplugged εκδοχή του ταξιδεύει σε εξωτερικά μέρη και συμμετέχει στο Φεστιβάλ Παραμυθιών Κέας. Εγκαινιάζει επίσης σειρά εκδηλώσεων στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας σε συνεργασία με το καταφύγιο Φλαμπούρι και αργότερα με το Μπάφι.

Στις 3 Σεπτεμβρίου ο Παναγιώτης έδωσε ένα προσωπικό ρεσιτάλ εφ’ όλης της ύλης με τραγούδια σε πέντε γλώσσες από το παγκόσμιο ρεπερτόριο και από τα δύο CD του συνοδευόμενος από τους σταθερούς συνεργάτες του Δ.Βεζύρογλου, Π.Τιμπλαλέξη και Δ.Λαζαρίδη. Το ρεσιτάλ υπό τον τίτλο «Μια φωνή ταξιδεύει»  πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας στην Πεντέλη.

Τον Δεκέμβριο επιμελείται και τραγουδά τον διεθνή Χατζιδάκι στο ρεσιτάλ «Σελίδες Διαβατηρίου» με τον Θ. Κοτεπάνο που έλαβε χώρο στην αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός» σε ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ.

Tην περίοδο 2014-15 εμφανίστηκε  στη σκηνή του OLVIO Wonderworld και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στην οπερέτα του Offenbach «Ωραία Ελένη» σε σκηνοθεσία Π. Αδάμ παίζοντας τον ρόλο του Αγαμέμνονα κάνοντας και παράλληλες εμφανίσεις με άλλα projects. Εκτός Αθήνας η «Ωραία Ελένη» περιοδεύει στη Σαντορίνη (Santorini Arts Factory) και Θεσσαλονίκη (Σεπ 2015) για να επιστρέψει με β’ κύκλο εμφανίσεων στην Αθήνα. Η ποπ- οπερέττα σημείωσε αριθμό ρεκόρ 75 παραστάσεων!

Το 2016 εμφανίστηκε σε διάφορα events και φεστιβάλ με την Εύη Γεροκώστα (project «Της γης, τ’ ουρανού και του αέρα» και «Μαύρο μου Χελιδόνι») ενώ τον  Ιούνιο  κυκλοφόρησε το νέο CD «Οι μπαλάντες της Νόνης» (εκδόσεις: Οδός Πανός), σε μουσική Τάσου Καρακατσάνη και σε ποίηση Ν. Σταματέλλου. Ο Παναγιώτης τραγουδά τρία τραγούδια.

Το 2016-17 και 2017-18 πρωταγωνίστησε στο μουσικό παραμύθι της Μαριβίτας Γραμματικάκη “Ο ζητιάνος και η χρυσή κλειδαρότρυπα”, σε σκηνοθεσία Λένας Γεωργιάδου και μουσική Γ. Περιστέρη το οποίο κυκλοφόρησε και σε CD από την Subways Music. Επίσης τραγουδά τον γίγαντα Ασηλάμπα Ντελασύ στο βιβλίο-CD «Η καρδιά του βασιλιά» το οποίο κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2018 από τις εκδόσεις Καλέντη.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 ο Παναγιώτης ερμήνευσε το μέρος του βαρύτονου στους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Δ. Σολωμού και σε μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου υπό τη μουσική διεύθυνση του Θεόδωρου Ορφανίδη σε μικρή περιοδεία ανά την Ελλάδα μαζί με τους Σόνια Θεοδωρίδου, Χαρ. Γαργανουράκη, Ιωάννη Λάκη και Κατερίνα Λέχου.

Το 2019 κυκλοφόρησε το single «Μια κόρη από την Αμοργό» μετά από εμφανίσεις στο νησί και στις αρχές του 2020 τη «Μικρή σουίτα σε κόκκινο μείζον» σε μουσική Γιάννη Μυγδάνη και ποίηση Γιάννη Ρίτσου.

Το καλοκαίρι του 2020  συμμετείχε στο ψηφιακό πρότζεκτ “ΤΕΧΝΗ @ ΚΙΝΗΣΕΙ”(Κέντρο Σύγχρονων Δραματικών Εφαρμογών.)

To 2021 εμφανίστηκε στο Κιλκίς με τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Γιάννη Μαρκόπουλου (υπό την δνση του Θ. Ορφανίδη και απαγγελία Βίβιαν Κοντομάρη) και στο Ανδρομονάστηρο Μεσσήνης όπου και ερμήνευσε την «Καντάτα για την Αποκάλυψη» του Τάσου Καρακατσάνη υπό την δνση του Κώστα Νικολέα. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται η κυκλοφορία δύο νέων CD με τη συμμετοχή του Παναγιώτη.

O Παναγιώτης Τερζάκης έχει επιμεληθεί μουσικά και έχει γράψει μουσική για θεατρικές παραστάσεις και project ενώ εργάζεται και ως εκπαιδευτής και σύμβουλος φωνής. www.voicecoach.gr